Historia

Stowarzyszenie powstaje w 2019 r. (od lutego 2020 r. autoryzowane pod nazwą Confindustria Polonia), aby stanowić punkt odniesienia dla włoskich przedsiębiorców, którzy chcą wykorzystać lub rozszerzyć liczne możliwości biznesowe w Polsce, kraju który jest silnie związany z Włochami. Wymiana handlowa, pomiędzy tymi dwoma krajami od kilku lat systematycznie przekracza 20 mld euro rocznie, co potwierdza silna obecność (ponad 2000) włoskich firm na polskim rynku.

Network

Confindustria Polonia, ma na celu promowanie oraz wsparcie handlu, działalności przemysłowej i przedsiębiorczej między Polską a Włochami, dostarczając Członkom informacji na temat sfer politycznych i gospodarczych kraju, ze szczególnym uwzględnieniem świata biznesu.

Promuje również projekty rozwoju i współpracy między firmami członkowskimi, wspierając wartości obywatelskie i społeczne, które są podstawą działań Stowarzyszenia.

Wsparcie

Stałe kontakty instytucjonalne w Polsce i we Włoszech, doświadczenie w doradztwie ogólnym i branżowym oraz elastyczność w zapewnianiu wsparcia operacyjnego w sprawach formalnych i administracyjnych, pozwalają nam reprezentować interesy naszych Członków, umożliwiając im aktywne promowanie stosunków gospodarczych i społecznych między oboma krajami.

Internacionalizacja

Nasze doświadczenie jest ukierunkowane nie tylko na internacjonalizację del Sistema Italia w kontekście silnego wzrostu i stabilności, jakimi charakteryzuje się Polska, ale także na lokalne środowisko biznesowe i gospodarcze, które aktualnie współpracuje lub wyraża chęć nawiązania współpracy z partnerami włoskimi.