INFORMACJA PRASOWA – ROADSHOW GUIDA PAESE

W październiku Confindustria Polonia miała okazję ponownie nawiązać kontakt ze swoimi członkami, dzięki serii wydarzeń związanych z prezentacją “Guida Paese 2021“, w ramach której odwiedziliśmy cztery miasta, w których już mamy (lub wkrótce będziemy mieć) swoje biura:

• Wrocław, 12 października
  • Gdynia, 22 października
  • Warszawa, 26 października
  • Katowice, 28 października

W każdym z tych miejsc mieliśmy okazję spotkać się, wreszcie na żywo, zarówno z naszymi członkami, jak i nowymi potencjalnymi partnerami, którzy chcieliby dołączyć do naszej rodziny. Za pośrednictwem kompendium Guida Paese, daliśmy wydźwięk temu, co oznacza członkostwo w naszym Stowarzyszeniu.

Guida Paese to format stosowany przez Confindustria East Europe, zapoczątkowany 15 lat temu przez Confindustria Romania, który ma na celu przedstawienie politycznego i społecznego obrazu danego kraju organizacjom, które są już w nim obecne lub też takim, które praną zapoznać się z jego ekonomicznymi możliwościami.

Dziękujemy Confindustria Romania i jej Prezesowi dr Giulio Bertola za rozpoczęcie tej wspaniałej inicjatywy i przekazanie nam kluczowych wskazówek. Przy okazji ostatniego przystanku Roadshow w Katowicach, pragniemy również przekazać nasze podziękowania Wiceprezesowi ALESSANDRO ROMEI i Dyrektorowi Generalnemu ALESSANDRO SAGLIO, którzy otrzymali limitowaną edycję Guida Paese Romania 2021 wraz z monetą okolicznościową z okazji 15-lecia, wybitą bezpośrednio przez Mennicę Rumuńską, jako prezent dla naszego Prezesa, Simone Granella.

Mamy nadzieję, iż pierwsze, stustronicowe wydanie tego kompendium w Polsce, poprzedzone przedmową JE naszego ambasadora Aldo Amati, jest pierwszym krokiem ku podjęciu corocznych publikacji, również dzięki aktywnemu wkładowi całej społeczności włoskiej.

Poszczególne rozdziały traktują o:

• Profilu kraju;
  • Sytuacji gospodarczej;
  • Imporcie i eksporcie do Polski;
  • Inwestycjach zagranicznych i ZES;
  • Głównych sektorach gospodarki;
  • Ramach korporacyjnych i handlowych;
  • Prawie pracy;
  • Systemie podatkowym;
  • Konwencjach dla członków.

W kompendium można znaleźć swoiste ”wprowadzenie” na polski rynek. Każdy z rozdziałów jest szczegółowo opisany, również dzięki zaangażowaniu naszych członków, którzy na potrzeby tego dokumentu podzielili się swoim doświadczeniem oraz specjalistyczną wiedzą.

Warto zauważyć, że “Road Show Guida Paese” to przede wszystkim, okazja do wznowienia organizacji spotkań twarzą w twarz, które są solą naszego stowarzyszenia.

Z naszym młodym i zgranym zespołem przejechaliśmy ponad 2000 km aby spotkać się z 250 osobami reprezentującymi około 100 firm..

Dziękujemy więc wszystkim, którzy wzięli udział w tych wartościowych spotkaniach.

Ale to wszystko nie byłoby możliwe bez naszych partnerów, którzy aktywnie wspierali nas podczas całej podróży:

• JE dr AMATI, nasz gość specjalny w Warszawie, a także dwaj konsulowie honorowi: Monika Kwiatosz we Wrocławiu i Maurycy Chodorowski w Trójmieście.
  • Santander Bank Polska (który stał się również pełnoprawnym członkiem Confindustria Polonia) na każdym etapie prezentował prognozę gospodarczą dla Polski na lata 2021-2022.
    Dziękujemy Malgorzata Demidziuk, Piotr Bielski i Marcin Luziński za zaufanie.
  • Nasi partnerzy strategiczni: RINA, PLOH! Vending i Senatrans Polska , którzy w różnym zakresie wspierali cały projekt, jak również udzielali konkretnego wsparcia na poszczególnych etapach.

Nasi partnerzy założyciele BGC i IC&Partners.

I wreszcie nie sposób nie wspomnieć o gospodarzach, którzy gościli nas na każdym etapie:

• Forum Kulinarne – Plac Wolności 4, Wrocław
    • Casa Cubeddu – Spółdzielcza 1, Gdynia
    • Restauracja San Lorenzo – al. Jana Pawła II 36, Warszawa
    • Restauracja La Tavola – Bażantów 6/3, Katowice

21 listopada 2021, copyright © biuro komunikacji Confindustria Polonia. wszelkie prawa zastrzeżone.