Building a bridge between Italian and Polish Pharmaceutical Industry

Włoski sektor farmaceutyczny od kilku lat stale się rozwija, zarówno pod względem produkcji, jak i inwestycji w badania i rozwój. Pandemia potwierdziła jego strategiczne znaczenie, również pod względem szczególnego znaczenia w krajowym bilansie handlowym: według danych Farmindustria.

, tylko w 2020 r. eksport z przemysłu farmaceutycznego stanowił 85% stosunku eksportu do całkowitej produkcji (równy 34 mld euro). Liczba ta ma wzrosnąć w analizach na rok 2021 i w prognozach na rok 2022, napędzana, między innymi, przez znaczenie włoskich firm w produkcji szczepionek Covid-19. Sektor ten jest wyraźnie w dobrej kondycji, napędzany również przez współpracę między Polską i Włochami. Tworzenie nowych relacji (i wzmacnianie istniejących) jest kluczową kwestią dla przyszłości sektora farmaceutycznego.

W związku z tym, 16 lutego odbyły się warsztaty zatytułowane „Building a bridge between Italian and Polish Pharmaceutical Industry”.

Wydarzenie zostało zorganizowane przezAmbasadę Włoch w Warszawie iAgencję ICE, we współpracy zpolskim Ministerstwem Rozwoju i Technologii orazAgencją Badań MedycznychOdbyło się w Hotelu Europejskim Raffles w Warszawie. W warsztatach wzięły udział główne instytucje i wybitne osobistości z włoskiego i polskiego przemysłu farmaceutycznego, a ich celem było wzmocnienie relacji pomiędzy głównymi graczami w sektorze, poprzez współpracę umożliwiającą wykorzystanie know-how firm włoskich oraz dużego potencjału produkcyjnego, badawczego i innowacyjnego polskich firm i jednostek badawczych.

Z dyskusji uczestników wyłoniły się liczne tematy i uwagi: potrzebę reshoringu łańcucha wartości do Europy; ambicji zreformowania procesów i struktur biurokratycznych, które hamują rozwój i innowacyjność sektora; kluczowe znaczenie sektora dla gospodarki i zdrowia obywateli europejskich; obronę związanych z nim interesów finansowych, społecznych i środowiskowych oraz pragnienie ożywienia sektora na szczeblu europejskim, w celu uzyskania niezależności w zakresie składników czynnych, leków i związanych z nimi technologii, które przez dziesięciolecia były zaniedbywane na rzecz takich krajów jak Indie i Chiny.

Poniżej przedstawiamy listę niektórzy z przybyłych gości:

• JE Aldo Amati – Ambasador Włoch w Polsce
  • Paolo Lemma – Dyrektor Włoskiej Agencji Handlowej w Warszawie
  • Piotr Żakowiecki – starszy analityk rynku ochrony zdrowia – Polityka Insight
  • Paolo Russolo – Przewodniczący – Aschimfarma – Federchimica
  • Giovanni Tria – doradca ekonomiczny włoskiego Ministra Rozwoju Gospodarczego ds. sektora farmaceutycznego i biotechnologicznego
  • Marcin Czech – Prezes Polskiego Towarzystwa Farmakoekonomicznego (ISPOR Poland Chapter)
  • Radosław Sierpiński – Prezes Agencji Badań Medycznych
  • Sergio Dompé – Przewodniczący B20 Włochy – Grupa zadaniowa ds. zdrowia i nauk przyrodniczych
  • Pierluigi Petrone, Członek Komitetu Przewodniczącego – Farmindustria
  • Grzegorz Rychwalski – Wiceprezes Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Farmaceutycznego
  • Piotr Rudzki – Przewodniczący Komisji ds. Współpracy z Otoczeniem Gospodarczym – Komitet Terapeutyki i Nauk Farmaceutycznych Polskiej Akademii Nauk

Polska od lat jest ważnym europejskim graczem w sektorze farmaceutycznym, dzięki otoczeniu sprzyjającemu innowacjom technologicznym i uważnemu na nowe techniki produkcji. Polskie firmy zajmują obecnie czołowe miejsce w rozwoju leków biotechnologicznych, a wykwalifikowane centra rozwojowe w kraju przyciągają duże inwestycje zagraniczne, w tym włoskie.

Konsekwencją tej współpracy w zakresie badań i innowacji pomiędzy oboma krajami jest podpisanie nowej umowy o współpracy pomiędzyPolską Agencją Badań Medycznych, a włoskim przedsiębiorstwem Angelini Pharmaw ramach „ Warsaw Health Innovation Hub.

Confindustria Polonia ze szczególnym zadowoleniem wspiera tę inicjatywę, która ma fundamentalne znaczenie dla wzmocnienia już owocnych stosunków między Włochami a Polską, gotowych do dokonania kolejnego wspólnego kroku w zakresie badań i innowacji w sektorze farmaceutycznym.