Rosnące koszty energii

Energia i jej rosnące koszty znajdują się w centrum analiz politycznych i ekonomicznych w państwach europejskich. Napięcia geopolityczne na wschodniej granicy kontynentu oraz konieczność zdecydowanego odejścia od nieodnawialnych źródeł energii w ciągu kilku dziesięcioleci doprowadziły do znacznego wzrostu cen, który negatywnie wpływa na działalność gospodarczą. Ponadto, biorąc pod uwagę zagraniczne pochodzenie znacznej części źródeł energii w Europie oraz ścisłą zależność od niestabilnych rynków, (takich jak Rosja i Libia), dostępne rezerwy są poważnie zagrożone.

Jak wynika z ostatnich wypowiedzi prezesa banku centralnego Adama Glapińskiego, na kształtowanie się inflacji w Polsce duży wpływ będą miały koszty energii. Oczekuje się, że w 2022 r. inflacja osiągnie znacznie wyższy poziom niż w 2021 r., osiągając w czerwcu szczytowy poziom 8,3 %, a średnio 7,6 %. Wysokie koszty energii będą odpowiedzialne za prawie 50% wzrostu ogólnego poziomu cen, a konsumenci będą musieli stawić czoła średnio 24% wzrostowi rachunków.

Sytuacja energetyczna w Polsce jest również powodem gorącej debaty na temat sposobów radzenia sobie z kryzysem kosztowym: opozycja polityczna Koalicji Obywatelskiej oraz główne związki zawodowe zwróciły się do rządu z prośbą o przygotowanie posiedzenia, aby wspólnie z obecnym rządem zaplanować wspólną i szybką reakcję, w celu zmniejszenia wpływu kosztów na rachunki przedsiębiorstw i obywateli. Oprócz ryzyka gospodarczego istnieje również ryzyko niestabilności politycznej, wynikającej z ideologicznego starcia między rządem a opozycją w zakresie polityki już realizowanej oraz tej planowanej.

W kolejnej analizie przygotowanej przez Confindustria Polonia, opiszemy główne działania podjęte już przez polski rząd, w celu spowolnienia tempa inflacji oraz w celu ograniczenia rosnących kosztów wynikających z sytuacji kryzysowej, która już teraz jest napięta, a w najbliższej przyszłości osiągnie kolejne negatywne szczyty.

Przypominamy również, że oprócz cyklicznych aktualizacji, Confindustria Polonia będzie bohaterem wydarzeń poświęconych tej tematyce: w szczególności pragniemy zapowiedzieć, że nasze Stowarzyszenie będzie współorganizatorem kolejnej edycjiEnergy Industry Mixer, która odbędzie się w maju 2022. Będzie poświęcona możliwościom i ryzykom związanym ze światem energii.

Źródła:

• Energy Industry Review, “European countries fighting against Rising energy prices”, 14/02/22
  • Reuters, “Polish inflation to average 7,6% in 2022, driven by energy costs, says c.bank governor”, 30/12/21
  • The First News, “Poland’s opposition, trade unionists call for round table on energy”, 15/01/22