Polskie aktualności gospodarcze

W ciągu ostatnich kilku tygodni w polskiej polityce i gospodarce zapanowało szczególne poruszenie: presja migracyjna na granicy z Białorusią, kryzysy dyplomatyczne z UE oraz odradzająca się krzywa zakażeń ponownie postawiły Polskę w centrum uwagi mediów.

Pomimo presji wewnętrznej i zewnętrznej, wyniki gospodarcze pozostają solidne i według różnych wskaźników przewyższają średnią europejską. Gwałtowny wzrost liczby zarażeń nie wydaje się przerażać polskich firm, które, według ostatniego rankingu “CEE TOP 500”, opracowanego przez Coface odnotowały rekordowe poziomy w 2020 r. dla średnich i dużych #przedsiębiorstw, plasując Polskę na pierwszym miejscu wśród krajów Europy Środkowo-Wschodniej, pod względem optymalnego zarządzania sytuacją pandemiczną..

Rośnie również średnie wynagrodzenie w firmach (+8,4% w stosunku do października 2020 r.), a w 25. rocznicę wejścia Polski do OECD, PKB per capita Polski zmniejszył prawie o połowę różnicę w stosunku do średniej krajów członkowskich (z 40% w 1996 r. do 70% w 2021 r.).

Należy zwrócić uwagę oraz monitorować rozwój inflacji, która według szacunków GUS jest na dwudziestoletnim poziomie (6,8%) oraz kurs złotego do euro. Polska waluta narodowa wybiła się bowiem na najniższy poziom od 2009 roku, przebijając barierę 4,7 zł za euro. Premier #Morawiecki złożył jednak oświadczenie, w którym zobowiązał się do utrzymania zrównoważonych wartości złotego względem waluty wspólnotowej.