Polski Ład 2022

Czym jest Polski Ład?

Polski Ład to rządowy program rozwojowy, którego głównym celem jest przezwyciężenie kryzysu spowodowanego pandemią wirusa COVID-19. Według “Polskiego Ładu” m.in. zwiększona zostanie kwota wolna od podatku w PIT, emerytury do 2,5 tys. zł będą zwolnione z PIT, więcej pieniędzy trafi do państwowej służby zdrowia, będzie można budować małe domy jednorodzinne do 70 m2 z usprawnionymi procedurami pozwoleń na budowę, a Państwo będzie gwarantować kredyty mieszkaniowe.

To liczne projekty zmian w ustawodawstwie dotyczącym podatków, mieszkalnictwa, zdrowia, ubezpieczeń społecznych, emerytur i rent, działalności gospodarczej, rolnictwa i wielu innych dziedzin życia. Obecnie trwają prace legislacyjne nad licznymi projektami zmian w przepisach, z których większość ma wejść w życie od 2022 r.

Z oficjalnej strony programu możemy poznać główne założenia Polskiego Ładu:

1. Pół miliona miejsc pracy dzięki wsparciu rządu dla inwestycji w infrastrukturę. W czasach kryzysu państwo musi przyjąć rolę głównego inwestora. Dzięki emisji obligacji rozwojowych Bank Gospodarstwa Krajowego będzie mógł stworzyć fundusz, który po przejściu pandemii sfinansuje odbudowę i modernizację kraju. Środki te – obok 770 mld zł z polityki spójności i funduszu odbudowy – zostaną przeznaczone na osiągnięcie europejskich standardów życia. Polski Fundusz Wzrostu da impuls do rozwoju, aby zapewnić jakość życia mieszkańcom dużych, średnich i małych miast.
  2. Zwiększenie wydatków na opiekę zdrowotną do 7% PKB. W ciągu ostatnich pięciu lat nastąpił znaczny wzrost wydatków na opiekę zdrowotną. W 2020 r. aż 47 mld zł więcej trafi na ochronę zdrowia Polek i Polaków. Jest to wzrost o 60% w stosunku do roku 2015. Celem jest osiągnięcie średniej wydatków na opiekę zdrowotną w stosunku do PKB w ciągu 6 lat. Wprowadzono zmiany w przepisach, które spowodują wzrost wydatków na ochronę zdrowia o dodatkowe 4 mld zł w 2022 roku.
  3. Program “Wyższa emerytura”. W 2020 roku, w porównaniu z rokiem 2015, czeka nas wiele zmian dla osób starszych w Polsce. 47 mld zł trafiło do ich kieszeni w ramach 13. i 14. emerytury. Osoby powyżej 75 roku życia nie płacą za leki znajdujące się na liście refundacyjnej. Wiek emerytalny został już obniżony – dla kobiet do 60 lat, a dla mężczyzn do 65 lat.
  4. Program zwiększający dostępność finansowania na własne mieszkanie. W ramach gwarantowanego kredytu mieszkaniowego państwo zagwarantuje maksymalnie 100 tys. zł wkładu własnego dla osób, które zaciągają kredyt, a nie mają środków finansowych na wkład własny. Wysokość otrzymanego dofinansowania będzie uzależniona od liczby dzieci w rodzinie – 20 tys. zł w przypadku drugiego dziecka, 60 tys. zł – na trzecie i każde kolejne.
  5. Podniesienie kwoty wolnej od podatku do 30.000 zł dla wszystkich. Oznacza to brak podatku od płacy minimalnej oraz niższe podatki dla osób o niskich i średnich dochodach. W celu zapewnienia większych wpływów do systemu opieki zdrowotnej, zmiany obejmą również wprowadzenie takich samych zasad opłacania składek zdrowotnych w przypadku działalności gospodarczej i umów o pracę (w oparciu o przychód).

Podwyższenie progu podatkowego z 85.000 zł do 120.000 zł. Dochody opodatkowane stawką 32% będą dotyczyły tylko dochodów uzyskanych powyżej 120.000 zł. Każda złotówka od 120.000 zł będzie opodatkowane stawką 32 groszy, a od 85.000 zł do 120.000 zł – 17 groszy, zamiast dotychczasowych 32 groszy.

Zmiany w podatkach, przygotowane w ramach Polish Deal, wejdą w życie 1 stycznia 2022 roku.

Głównym celem Nowego Ładu jest stworzenie sprawiedliwego systemu podatkowego, nieopodatkowanej emerytury do 2,5 tys. zł, obniżenie podatków dla 18 mln obywateli oraz stworzenie sprawiedliwego systemu płacenia składek zdrowotnych.

W praktyce jednak propozycja rządu spotkała się z falą krytyki. Najwięcej zastrzeżeń zgłaszają przedsiębiorcy, którzy obawiają się kolosalnego wzrostu składek płaconych na rzecz państwa. Mankamentem projektu, z ich punktu widzenia, będzie zmiana zasad pobierania składki zdrowotnej i jej wydzielenie z podatków. W efekcie obciążenie podatkowe zamożniejszych Polaków, którzy przekroczą kwotę wolną, może znacząco wzrosnąć.

Swoje zastrzeżenia zgłaszają także przedstawiciele tzw. klasy średniej, emeryci i samorządowcy. Osoby starsze, których emerytury przekraczają 2,5 tys. zł, obawiają się, że wartość ich świadczeń spadnie. Może również utrzymywać się nadmierne opodatkowanie osób pracujących na podstawie umów cywilnoprawnych.