Digital Conference – World Class Manufacturing 08 kwietnia 2021

8 kwietnia odbyła się konferencja online  WCM-World Class Manufacturing, zorganizowana we współpracy z firmą Stellantis.

Konferencja rozpoczęła się od powitania w imieniu całego Zarządu Confindustria Polonia przez Prezesa i Dyrektora Generalnego.

World Class Manufacturing to innowacyjny system produkcji przemysłowej, który wymaga kompetentnego wyjaśnienia, aby uchwycić wszystkie aspekty procesu i możliwości konkretnego zastosowania. Z tego powodu prelegenci z firmy Stellantis, Paolo De Blasi, Claudio Vacca, Mario Chiartano i Aris Fanelli szczegółowo omówili teoretyczne i praktyczne filary WCM. Podstawowe zasady (techniczne i zarządcze) zostały zilustrowane w odniesieniu do krótko- i długoterminowych rezultatów, które firma może osiągnąć poprzez wdrożenie metody WCM. Wśród wielu z nich jest redukcja kosztów, optymalizacja produkcji, najlepsze wykorzystanie logistyki przedsiębiorstwa oraz bezpieczeństwo zakładu produkcyjnego, zarówno z punktu widzenia operatorów i pracowników, jak i w zakresie utrzymania maszyn.

World Class Manufacturing, prawdziwy standard jakości, jak również przewodnik w różnych procesach biznesowych, składa się z kilku kroków, które pozwalają firmom osiągnąć różne „stopnie” poprawy i optymalizacji, w zależności od potrzeb i sektora, w którym działają. Dlatego prelegenci skupili się nie tylko na ogólnym podejściu WCM, ale także na jego etapach, w szczególności na „Organizacji miejsca pracy i logistyce” oraz „Roli autonomicznego utrzymania ruchu”.

Konferencja  zakończyła się bezpośrednim świadectwem zastosowania metody WCM w ważnej rzeczywistości produkcyjnej w Polsce. Chcielibyśmy podziękować Fabio Pommella, Senior Director Whirlpool Polska, za podzielenie się podstawowymi krokami, które w ciągu ostatnich pięciu lat doprowadziły do osiągnięcia niewątpliwych korzyści dzięki metodologii określanej jako „systematyczna”, podkreślając jej skrupulatność i konieczność początkowego polegania na wskazówkach ekspertów z branży, aby jak najlepiej wykorzystać możliwości oferowane przez WCM.

Dziękujemy prelegentom i wszystkim uczestnikom, dzięki którym konferencja cyfrowa mogła się odbyć. W związku z zainteresowaniem tematem i mając nadzieję, że nie zabrakło pomysłów dla firm włosko-polskich, zapraszamy do śledzenia na bieżąco kolejnych webinariów i inicjatyw promowanych przez Confindustria Polonia.