Business Meeting Polska – Bergamo

Dnia 20 czerwca w Hotelu Bellotto w Warszawie odbyło się Forum Gospodarcze, poświęcone współpracy pomiędzy reprezentantami Bergamo (miasto w Lombardii), a przedstawicielami polskich instytucji.

Wydarzenie rozpoczęło się inauguracją przez Ambasadora Włoch w Warszawie Aldo Amatiego, a następnie od wystąpień ważnych osobistości świata włoskiego i polskiego, które zaprezentowały rozwój włoskich inwestycji w Polsce.

Następnie przemówienie wygłosił Giorgio Gori, prezydent Bergamo od 2014 r., który podkreślił, iż miasto Lombardii, mianowane stolicą kultury w 2023 r., jest w stanie zareagować na poważne wyzwania, związane z pandemią i na nowo zaistnieć w sferze krajowej, ale również międzynarodowej.

Głównym tematem wystąpienia prezydenta była prezentacja związana z tym wydarzeniem, pod tytułem „Miasto oświecone” (La città illuminata). Słowo "światło" jest wspólnym wątkiem tego projektu, podsumowując w nim koncepcje wiedzy, przyszłościowej wizji, bezpiecznego miasta.

Wspólny rozwój nie jest związany wyłącznie z kulturą - mówi Gori - ale może i powinien obejmować stowarzyszenia, organizacje biznesowe, wolontariat, badania uniwersyteckie, a przede wszystkim obywateli, odgrywających rolę aktywnych promotorów. Kluczowe zagadnienia, na których opiera się projekt, to zapewnienie dobrobytu, system trakcji energii, waloryzacja gruntów i innowacje technologiczne. Wspomniano także o realizacji 110 kilometrowego połączenia między Bergamo a Brescią.

W kolejnym wystąpieniu Prezes Konfederacji Lewiatan, Maciej Witucki mocno podkreślił, że tylko dzięki współpracy państw europejskich można konkurować na arenie międzynarodowej. Według niego, obecna struktura europejska nie jest w stanie zagwarantować konkurencyjności technologicznej kontynentu wobec reszty świata, powołując się na kryzys półprzewodników, który dotyka przemysłu motoryzacyjnego. "Musimy zbudować silniejszą wspólnotę europejską. W XXII wieku nie chcemy być muzeum dla reszty świata".

Witucki porusza również kwestię integracji na poziomie europejskim. "Można wygrać razem lub przegrać osobno”. Jedność to siła, a kluczem do zwycięstwa - zdaniem prezydenta Konfederacji Lewiatan - jest ogólnoeuropejski łańcuch dostaw.

Głos zabrał również Di Gilio, podkreślając rolę Sistema Italia w przyjmowaniu uchodźców z Ukrainy. Współpraca ta udowadnia, jak ważna jest integracja terytorium Polski w Unii Europejskiej i jak istotne dla tego procesu są fundusze z niej pochodzące (180 mld euro).

Współpraca dotyczy również sektora motoryzacyjnego. Temat ten został podjęty przez PAIH (Polską Agencję Inwestycji i Handlu)), która skupiła się na centralnej roli Polski, jako producenta baterii do samochodów i autobusów elektrycznych. Ponadto podkreślono, iż inwestowanie w Polsce charakteryzuje się bezpieczeństwem, pod względem opłacalności finansowej. Na koniec rektor Uniwersytetu w Bergamo, Sergio Cavalieri, oraz przedstawiciel Łukasiewicza, czyli polskiej sieci badawczej, powiązali temat inwestycji w młodzież oraz w innowację, podkreślając centralną rolę podejścia naukowego i akademickiego w budowaniu relacji z biznesem.

Spotkanie zakończyło wystąpienie przedstawiciela Kilometro Rosso, który stwierdził iż świat akademicki i świat pracy powinny współpracować, w celu wprowadzania dalszych innowacji w sferze biznesowej.

Podczas spotkania poruszono wiele ważnych tematów, które pokazały siłę współpracy między Polską a Włochami. Liczymy na możliwości rozwoju, usprawnienia tych relacji, także w kontekście przyszłych funduszy europejskich i transformacji energetycznej.